Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Νερό = Πετρέλαιο... Ουφ

«Το νερό είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος»
Του Δημήτρη Ζάντζα

Πολλοί είναι οι συνειρμοί που μπορεί να προκαλέσει στο άκουσμά της η λέξη «νερό». Πιθανότατα από τους πιο δημοφιλείς είναι ότι «το νερό αποτελεί πηγή ζωής» ή ότι «θα πούμε το νερό… νεράκι». Άλλοι πάλι, ενδεχομένως όχι οι περισσότεροι, μπορεί να σκεφτούν ότι «το νερό είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος».
Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος γίνεται για ένα αγαθό άοσμο, άχρωμο και άγευστο, η πολυτιμότητα του οποίου όμως είναι αδιαμφισβήτητη.
«Το νερό αποτελεί πηγή ζωής»
Σήμερα είμαστε σε θέση να...

γνωρίζουμε ότι το νερό, η χημική ένωση ενός ατόμου οξυγόνου με δύο άτομα υδρογόνου (H2O), αποτελεί πράγματι μια απαραίτητη προϋπόθεση –ή έστω μία από τις βασικές– για την ύπαρξη ζωής.

Και αν η αναζήτηση νερού αποτελεί μία από τις βασικές πτυχές πολλών ερευνητικών προγραμμάτων εξερεύνησης του διαστήματος, ίσως να τελικά να μην αποδειχθεί υπερβολική η εκτίμηση μερίδας επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι στο σύντομο μέλλον η ανθρωπότητα θα υποχρεωθεί να αναζητήσει το νερό στον ίδιο της τον πλανήτη.

Το νερό είναι από τα λίγα στοιχεία που συναντώνται στη φύση και στις τρεις μορφές της ύλης: υγρό, στερεό και αέριο. Όμως, το πόσιμο νερό δεν είναι ένα αγαθό σε αφθονία. Λιγότερο από το 3% του νερού στον πλανήτη είναι πόσιμο και από αυτό το 80% σε μορφή που δεν είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμη. Με άλλα λόγια, μόλις το 0,5% των παγκόσμιων υδάτινων αποθεμάτων μπορεί να καταναλωθεί άμεσα από τον άνθρωπο.

Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση της διεθνούς οργάνωσης WaterAid: «Aν όλο το νερό του κόσμου μπορούσε να χωρέσει σε έναν κουβά, τότε το πόσιμο νερό θα αντιστοιχούσε σε ένα κουταλάκι του γλυκού».

«Θα πούμε το νερό... νεράκι»;

Ποιος λοιπόν θα μπορέσει να ωφεληθεί από «μια κουταλιά νερό»;

Η συνέχεια εδώ

Πηγή: http://nonews-news.blogspot.com
Από το:
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου