Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκανε μια σημαντική ανακάλυψη

http://www.uth.gr/main/images/p1.200.gifΠόσο εφικτό είναι το λάδι που μπορεί να παραχθεί σε αγροκτήματα στη Θεσσαλία από την καλλιέργεια διαφόρων ενεργειακών φυτών να χρησιμοποιηθεί σε μηχανές Diesel; Στο ερώτημα αυτό απαντά πρόγραμμα παραγωγής βιοκαυσίμων...


που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πόλου Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο πλαίσιό του δοκιμάστηκε επιτυχώς λάδι από ενεργειακά φυτά σε τέτοιου είδους μηχανές.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Θεοφάνης Γέμτος, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υπεύθυνος της μελέτης, η πρώτη δοκιμή ήταν μεν επιτυχής, αλλά απαιτείται συνέχιση της ερευνητικής προσπάθειας προκειμένου τα αποτελέσματα αυτά να επεκταθούν και προς διάφορους γεωργικούς ελκυστήρες.

Πάντως, οι πειραματικές και πιλοτικές - επιδεικτικές καλλιέργειες έδειξαν ότι τα ενεργειακά ισοζύγια των καλλιεργειών ήταν θετικά, ενώ η οικονομικότητα ήταν συγκρίσιμη ή καλύτερη από τις κύριες καλλιέργειες της περιοχής.

Το βιοντήζελ που παράχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δοκιμάστηκε σε εργαστηριακές συνθήκες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε μηχανή αυτοκινήτου- σε μίγματα με πετρέλαιο μέχρι 70%- με καλά αποτελέσματα, ενώ και σε λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ Βόλου εγκαταστάθηκε μηχανισμός θέρμανσης του λαδιού και λειτούργησε με ραφιναρισμένο κραμβέλαιο, χωρίς προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτών των πειραματικών καλλιεργειών μελετήθηκαν, επίσης, καινοτόμα συστήματα κατεργασίας εδάφους και εγκατάστασης φυτειών, ευφυή συστήματα άρδευσης και εκτίμηση της ποιότητας των σπόρων, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης συστημάτ
ων γεωργίας ακριβείας, ενώ διερευνήθηκε και η δυνατότητα αυτο-παραγωγής ενέργειας στα αγροκτήματα, όπου καλλιεργούνται τέτοιου είδους φυτά, με ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τον κ. Γέμτο, αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που μελέτησε όλο τον κύκλο παραγωγής (από την καλλιέργεια έως το τελικό προϊόν και τη χρήση του), τρεις ήταν οι καλλιέργειες που μπήκαν στο "μικροσκόπιο" των ερευνητών: η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος για παραγωγή λαδιών και το σόργο για παραγωγή αλκοόλης.


Για τη μεν ελαιοκράμβη, το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της καλλιέργειας δημιούργησαν προβλήματα και οδήγησαν σε αποτυχίες, λόγω του γεγονότος ότι το φυτό αυτό πρέπει να σπαρθεί πριν από τα μέσα Οκτωβρίου και να φυτρώσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου για να περάσει χωρίς απώλειες τις παγωνιές του χειμώνα, αλλά αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε μια περιοχή όπως η Θεσσαλία.

Έτσι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα πρέπει να δοκιμαστούν άλλες ποικιλίες προσαρμοσμένες στις συνθήκες της περιοχής ή άλλες τεχνικές εγκατάστασης που δεν αποκλείεται, ωστόσο, να αυξήσουν πολύ το κόστος παραγωγής.


Στον αντίποδα, ο ηλίανθος έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα. Οι ποικιλίες και τα υβρίδια που δοκιμάστηκαν έδωσαν παραγωγές που ξεπέρασαν τα 350 κιλά το στρέμμα, με μέγιστη στην Καρδίτσα το 2008 (600 κιλά το στρέμμα).

Μια καλλιέργεια με μικρές απαιτήσεις σε εισροές (κυρίως σε αρδευτικό νερό, περάτωση αρδεύσεων στο τέλος Ιουλίου, μεγάλη ανταγωνιστικότητα με τα ζιζάνια, συγκομιδή με υπάρχουσες θεριζοαλωνιστικές) και εξασφαλισμένη διάθεση (εταιρίες της περιοχής προσφέρουν συμβόλαια αγοράς) δίνει σημαντικά περιθώρια να εισαχθεί σε αμειψισπορές της περιοχής, σημειώνει ο κ. Γέμτος.


Το δε σακχαρούχο σόργο, το οποίο απαιτεί συστηματική άρδευση για καλές αποδόσεις, έδωσε αποδόσεις που έφτασαν τους 3,3 τόνους το στρέμμα με εισροές ανάλογες του καλαμποκιού.

Το σημαντικό στοιχείο της έρευνας, σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα είναι ότι το σόργο έδωσε, με ζύμωση όχι μόνο των σακχάρων αλλά και της λιγνινοκυτταρινούχων υλικών, αλκοόλη με καλές αποδόσεις και επομένως μπορεί να συμβάλει στη παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενεάς.

Πηγή: Τρωκτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου